Sykehusapotekene HF forsyner Oslo universitetssykehus’ enheter med legemidler. De lokale sykehusapotekene har ansvaret for legemiddelleveranser til sykehusets enheter.
Sykehusapotekene HF forsyner Oslo universitetssykehus’ enheter med legemidler. De lokale sykehusapotekene har ansvaret for legemiddelleveranser til sykehusets enheter. Hovedfunksjonene som krever logistikk er leveranse av legemidler til OUS medisinrom/leveringssteder (fra avdeling Sykehusleveranser), produksjon av legemidler for pasienter på sykehus eller i hjemmebehandling (fra avdeling Produksjon), eller ekspedisjon av resepter og salg av legemidler i Publikumsutsalg (Publikum).
Sykehusleveranser er per i dag samlokalisert på Ullevål. Fra Sykehusleveranser distribueres ferdige legemidler til ca. 470 leveringssteder i OUS. Ca. 20-25 lastebiler er innom Sykehusleveranser med varer inn og leveranser ut til OUS, hver dag. I tillegg er ca. 30 budbiler og ambulanser innom Sykehusleveranser daglig.
Det er i dag mange manuelle rutiner for legemiddellogistikk, helt fra bestilling, lagerføring, uttak og fakturakontroll. Samlet sett er det kun en mindre del av alle legemiddelinnkjøp som benytter ERP-systemet. OUS har i dag ikke et eget IKT-system eller IKT-støtte for legemiddellogistikk, men benytter IKT-systemer fra Sykehusapoteket til legemiddelforsyning og legemiddellogistikk (TønSys - apotekets interne elektroniske bestillingsverktøy). De fleste legemiddelbestillinger til Sykehusleveranser skjer via Tønsys, mens bestillinger fra sykehuset til apotekets produksjonsavdeling kommer via papir, epost og faks.
Følgende trender og konsepter har stor påvirkning på fremtidens legemiddellogistikk:
Legemiddelleveranser til sykehusene skal gå via vare- og distribusjonssentraler (VDS). For videre intern distribusjon av legemidler i sykehuset benyttes i hovedsak lukkede/plomberte AGV- og AMR-vogner, mens hasteleveranser skal benytte rørpost og i enkelte tilfeller manuell transport. Rørpoststasjoner og AGV-rom planlegges nær sykehusapotekene, farmasitun og legemiddelnisjer (NSA og NRH). Legemiddellogistikken kan deles i to hovedvarestrømmer:
1. Legemidler til lagring (basislagre, beredskapslagre o.l.) i sykehusapotek, farmasitun og lokale legemiddelnisjer:
2. Legemidler som i Sykehusapotek blir ompakket, klargjort eller tilberedt til den enkelte pasient i Oslo Universitetssykehus
Ved etablering av målbildet og nye løsninger skal følgende logistikkprinsipper tilstrebes etterfulgt for oppnåelse og full effekt av gevinstrealisering:
På et overordnet nivå er de ønskete gevinstene økt effektivitet, kvalitet og pasientsikkerhet i legemiddelforsyningen.
Oslo universitetssykehus leder arbeidet gjennom sitt program for logistikkutvikling, der legemiddellogistikk er et eget delprosjekt. Sykehusapotekene HF sine leveranser er:
Oslo Universitetssykehus og Sykehusapotekene HF har pågående samarbeid i leveranser og aktiviteter nevnt i avsnittet over.
Ingunn Olsen, hovedprosjektleder: Ingunn.olsen@sahf.no