Små barn og ernæring

Det første året trenger barn næringsrik mat for god vekst og utvikling. Den første maten er grunnlaget for matvanene senere i livet. Tran anbefales ikke det første leveåret.

Morsmelk

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet da barnet får dekket behovet for næringsstoffer som barnet trenger for å vokse og utvikle seg optimalt fram til barnet er 6 måneder. Morsmelken inneholderfettsyrer, immunstoffer, vekstfaktorer og hormoner som er viktige for å fremme helse og vekst, og for å forebygge sykdom hos spedbarnet. Morsmelk verner blant annet mot overvekt senere i barne- og ungdomsårene, akutt mellomørebetennelse, mage- og tarminfeksjoner og nedre luftveisinfeksjoner. Dersom det ikke er mulig å amme, må spedbarnet få morsmelkerstatning.

Fra 1 uke

Barn som ammes behøver tilskudd av D-vitamin og bør fra de er cirka 1 uke få D-vitamindråper  som tilsvarer 10 mikrogram daglig. Barn som får morsmelkerstatning behøver ikke tilskudd av vitaminer, mineraler eller fettsyrer fordi morsmelkerstatning inneholder mer D-vitamin og fettsyrer enn tidligere.

Fra 6 måneder

Fra 6- måneders alder trenger barnet mer energi og næringsstoff enn bare morsmelk alene. Fast føde kan derfor introduseres gradvis fra 6 måneders alder, samtidig som morsmelk eller morsmelkerstatning utgjør den viktigste maten det første året. Noen barn trenger mer mat enn morsmelk eller får ikke morsmelk, og man kan da starte tidligere å introdusere annen mat, men ikke tidligere enn når barnet er 4 måneder.

Man starter å introdusere mat med myk konsistens, som f. eks. grøt og øker gradvis på konsistens og variasjon fram til barnet er 1 år, og kan spise samme mat og ha samme måltidsmønster som resten av familien.
Målet er at barnet skal ha et bra kosthold og at det utvikler et godt forhold til mat og måltid. Kosten bør kombinere grove kornprodukter (grovbrød og grove kornblandinger u/tilsett sukker), grønnsaker og frukt, magre meieriprodukter (lettvarianter av melk, ost og yoghurt), fisk, fugl, kjøtt, bønner, linser og litt nøtter.

Tilskudd av jern

Det kan også være nødvendig med jerntilskudd fra 6 måneders alderen dersom barnet ikke får nok jern fra et variert kosthold.

For å sikre at barnet får nok jern gjennom kosten kan barnet fra det er 6 måneder, i tillegg til morsmelk eller morsmelkerstatning (som begge inneholder jern), spise grøt, kjøtt og grove kornprodukter som er rikt på jern. Kumelk inneholder ikke jern og bør ikke drikkes før 1- års alder, da det kan forstyrre absorpsjonen av jern fra kostholdet. Melk og syrnede produkter kan brukes i matlagingen og litt som yoghurt fra 10-12 måneders alderen.

Barn som blir ammet ved 6- måneders alderen og som har et helt vegetarisk kosthold må i tillegg til D- vitamin få tilskudd av B12 og evt. jerntilskudd.

Ved et vegetabilsk kosthold er det viktige med jernrike matvarer som grøt, bønner, linser og erter som er rik på jern.

Mat rik på næring

Barn er avhengige av jevn tilførsel av energi og næringsstoffer for å vokse og utvikle seg. De har et stort behov for næringsstoffer i forhold til sin egen vekt. Og det er derfor viktig at maten de spiser er næringsrik, og det blir derfor liten plass til mat og drikke som ikke gir de næringen de trenger. Det er derfor spesielt viktig å ha fokus på næringsrik kost til barn.

Måltidene bør kombinere mat fra følgende tre grupper:

  1. Grovt brød, grove kornprodukt, poteter, ris, pasta og så videre
  2. Grønnsaker og frukt/bær.
  3. Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser og så videre

Friske barn som spiser et variert kosthold, tar tran eller D vitamintilskott, og følger vekstkurven sin, trenger ikke å ta tilskudd.

Sist oppdatert 20.11.2023