Legemidler til barn

Det er ikke alltid lett for små barn å forstå hvorfor de må ta legemidler. Med enkle teknikker og litt tålmodighet kan det være lettere å få i barnet medisin. For å motivere barn til dette kan det være en god ide å lage en medisinkalender og la barnet få en premie når det har tatt medisinen sin. På dette kortet får du råd og tips når du skal gi legemidler til barn.

Visste du at?

• Du bør lese pakningsvedlegget før du gir barnet legemiddel.

• Fortell barnet hvorfor det skal ta medisin.

• Ikke la barnet få velge om det skal ta medisin eller ikke.

• Bruk måleredskap (fås på apoteket) for å sikre riktig dose av legemiddelet. Ikke bruk skjeer du har liggende hjemme da disse har ulikt volum og mengden legemiddel som gis barnet kan bli unøyaktig.

• Kald mikstur smaker mindre enn når den er temperert. (NB. Alle miksturer kan ikke
oppbevares i kjøleskap).

• Spebarn: Du bør la barnet sitte eller halvt ligge på fanget ditt. Bruk en doseringssprøyte og sprøyt medisin på innsiden av kinnet, litt langt bak, så barnet svelger medisinen og ikke spytter den ut.

• Større barn (fra ca 1 år): fortell at medisinen må tas for å bli frisk, og at det kan smake litt rart. Premier barnet med trøst, ros eller noe det ønsker å drikke eller spise etter å ha tatt medisinen. Unngå å blande medisinen i mat eller drikke, fordi barnet da må spise/ drikke hele porsjonen for å få i seg hele dosen med medisin. Syke barn har ofte dårlig appetitt. Vond medisin i god mat kan også gi barnet avsmak for denne maten senere.

• Hvis barnet kaster opp like etter at det har tatt medisin: Det er en sjanse for at
medisinen ikke er tatt opp i kroppen. Hvis det har gått mer enn en halv time, eller det er lite oppkast, er det som regel ikke nødvendig å gi en ny dose. Hvis barnet står på faste medisiner og kaster opp/har diaré, ta kontakt med lege for å høre om dosering.

• Led oppmerksomheten bort fra det vonde gjennom lek, for eksempel at barnet gir
liksom-medisin til bamsen sin.


Apoteket anbefaler:

Legemidler finnes ofte i forskjellige former. Spør på apoteket hvilke som finnes og
om hjelp til å finne den formen som passer best for ditt barn.

Legemiddelform  
Miksturer Noen legemidler finnes i flytende form så de er lettere å svelge for barn. Bruk alltid doseringssprøyte, måleskje eller målebeger for denne typen medisin (fås på apoteket).
Tabletter Kan være vanskelig å svelge for små barn. Noen tabletter kan knuses/deles, les pakningsvedlegget eller spør på apoteket.
Kapsler Kan være vanskelig å svelge for små barn. Noen kapsler kan åpnes og innholdet kan løses i litt vann, les pakningsvedlegget eller spør på apoteket.
Smeltetabletter Løser seg raskt på tungen og er ofte tilsatt smaksstoffer. Benyttes gjerne når barnet har problemer med å svelge tabletter
Brusetabletter Oppløses når de kommer i vann, som deretter drikkes. Benyttes gjerne når barnet har problemer med å svelge tabletter.
Stikkpiller Er en egnet legemiddelform hvis barnet kaster opp, er svært sykt eller ikke greier å svelge tabletter eller mikstur. Husk å holde barnets rumpeballer sammen en stund etterpå, så stikkpillen ikke glir ut igjen. Det kan være mindre ubehagelig og sette den butte enden inn først.
Øyedråper Hvis det er puss i øyet, kan det være smart å fjerne dette med en tupfer eller en Mesoft kompress fuktet i saltvann eller rent lunkent vann. Da kommer øyedråpene dit de skal virke.
Nesedråper/spray For at nesedråpene skal komme dit de skal virke, er det lurt å pusse nesen først, og la deretter barnet ligge. Ved bruk av nesespray; la barnet sitte med hodet lett
fremover bøyet og spray rett inn i nesen.
Legemidler til inhalasjon Hvis små barn skal ha inhalasjonsspray, må man bruke et inhalasjonskammer. Sykehus/lege/apotek kan gi foreldre opplæring i riktig bruk av inhalasjonsmedisin.
Sist oppdatert 07.02.2024