Skabb

Skabb er en liten midd (0,2-0,5mm) som graver seg ned i huden og forårsaker en allergisk reaksjon som gir utslett og sterk kløe. Tilstanden omtales som skabb.

Skabbmidd overføres mellom mennesker gjerne gjennom hudkontakt. Den bruker noe tid på å bevege seg fra en kropp til en annen, slik at raske berøringer som håndhilsen vil ikke medføre smitteoverføring.

Midden bor bare på mennesker, men kan overleve i tekstiler som klær, håndklær og sengetøy i fem dager. 

Symptomer

Etter smitte med skabbmidd, kan det ta uker før kløe oppstår. Kløen kommer fordi kroppen reagerer med en allergisk reaksjon på midden, og kan oppstå over hele kroppen. Kløen er som regel verst om natten.

Et annet kjennetegn er utslett som ser ut som små insektsstikk eller sår. Voksne får som regel bare utslett noen få steder, mens barn for ofte utslett over større deler av kroppen.

Midden er så liten at den vanligvis ikke kan ses med det blotte øye. Den liker seg som oftest best mellom fingrene, på og under armen, på magen og på huden i underlivet eller baken.

Behandling​​​

Dersom du mistenker at du har skabb, bør du få dette undersøkt hos lege. Tilstanden forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles. Hele husholdningen og eventuelle seksualpartnere utenfor husstanden skal også behandles selv om de ikke har symptomer.

På apoteket kan du få kjøpt krem (Nix) og liniment (Benzylbenzoat) uten resept til bruk i behandlingen. Apoteket kan gi deg råd om du bør velge krem eller liniment og hvordan medisinen skal brukes Gravide skal bruke Nix krem.

Behandlingen startes om kvelden. Dusj hele kroppen og tørk godt. Fingerneglene bør renses og klippes. Ca. 15 minutter dusjen smøres enten kremen eller linimentet over hele kroppen fra hårfestet og ned til føttene (utelat øyne og munn). Brukes liniment skal det påføres 2 ganger med 5-10 minutters mellomrom. Nix krem skal dusjes eller vaskes av etter 12-24 timer, Benzylbenzoat liniment etter 24 timer. Ved vask av hendene i behandlingsperioden, må hendene smøres igjen.

Behandlingen gjentas etter en uke med samme middel.

Sengetøy, klær og håndklær bør vaskes på minst 60⁰C. Tøy og sko som ikke lar seg vaske på minst 60⁰C oppbevares i karantene i romtemperatur i en uke.

Den sterke kløen vil gi seg etter behandling, men en svakere kløe kan forventes i inntil 4 uker etter behandling. Apoteket kan gi deg råd om preparater du kan bruke for å lindre kløen i tiden frem til kløen gir seg.

Ved symptomer etter 4 uker, bør lege kontaktes.

 
​​​

Kilder: Helsenorge.no og fhi.no​

Sist oppdatert 30.10.2023