Blærekatarr

Blærekatarr/urinveisinfeksjon skyldes bakterier som kommer inn i urinrøret og opp i urinblæren. I noen tilfeller sitter infeksjonen i nyrene og nyrebekkenet. Dette er en mer alvorlig tilstand.

​Symptomer

  • Det svir og gjør vondt når du tisser.
  • Du må tisse oftere.
  • Av og til kan en se blod i urinen.

Visste du at?

  • Bakterier fra tarmen er den vanligste årsaken til urinveisinfeksjon.
  • Blærekatarr er mer vanlig hos kvinner enn menn, fordi kvinner har et kortere urinrør.
  • Gravide skal alltid kontakte lege ved mistanke om blærekatarr.
  • Mer enn halvparten av alle kvinner får blærekatarr i løpet av livet.

Hva kan du gjøre selv?

Både for å forebygge og behandle blærekatarr bør du drikke mye og tisse ofte for å ”skylle ut” bakteriene. Pass på å alltid tørke deg frammenfra og bakover ved toalettbesøk, dette hindrer bakterier fra endetarmen i å komme i kontakt med urinrøret. Antibiotika blir vanligvis brukt ved blærekatarr, og blir skrevet ut av legen din. Enkelte opplever gjentatte urinveisinfeksjoner. Blir en ikke kvitt plagene, bør legen kontaktes for eventuell forebyggende behandling med antibiotika.

Kvinner etter overgangsalderen kan ha problem med skjøre og tørre slimhinner i underlivet, og de er dermed mer utsatt for urinveisinfeksjon. De kan ha nytte av lokalt østrogentilskudd som bygger opp igjen slimhinnen. Tilskuddet finnes både som krem og vagitorier og blir solgt reseptfritt på apoteket. Til kvinner som ikke ønsker eller kan bruke østrogentilskudd, finnes det alternativ uten. Som intimvask kan det være lurt å bruke en olje i stedet for såpe.

Apoteket anbefaler

Vaskeolje og fuktighetsgivende gel

Vaskeolje hindrer uttørking av slimhinner ved vask.

Fuktighetsgivende gel motvirker tørre slimhinner. Det finnes mange produkter på markedet, ta kontakt med apoteket for nærmere veiledning.

Før bruk av reseptfrie produkter med østrogentilskudd, er det fint å avklare med din lege at du kan benytte deg av dette.

Er allmenntilstanden dårlig eller du mistenker alvorlig sykdom –
ta kontakt med lege. Les pakningsvedlegget nøye ved bruk av legemidler.

 

Sist oppdatert 26.04.2024