Legemidler og sol

Solen er viktig for oss. Den er kilde til energi og overskudd, og den gjør oss i stand til å danne vitamin D i huden.

Hvorfor?

For noen få kan kombinasjonen sol og legemidler gi fotosensitivitetsreaksjoner som kan føre til hudreaksjoner. Slike reaksjoner kan utløses av en rekke legemidler, eksempelvis enkelte antibiotika, noen betennelsesdempende midler og enkelte hjertemedisiner. Ved bruk av p-piller eller hormonpreparater kan det oppstå pigmentflekker på soleksponert hud, typisk i ansiktet.

Mange hudreaksjoner blir utløst av UVA-ståler, noen av synlig lys, og ganske få av UVBstråler.

Ved sjøen/på fjorden, på høyfjellet, om sommeren eller ved opphold i sydligere strøk er risikoen for disse bivirkningene større. Da kan det være lurt å være ekstra påpasselig med å beskytte seg mot solen.

Er du usikker på om dine legemidler kan gi denne type reaksjoner?
Spør oss på apoteket!

Hvordan beskytte seg mot solen?

  • Bruk solkrem med høy solfaktor (SPF) og høy beskyttelse mot UVA. Høy UVA beskyttelse er spesielt viktig for å forebygge solreaksjoner.
  • Påfør solkrem flere ganger daglig, samt etter bading. Det anbefales å smøre hver 2. time, med mindre annet er spesifisert på solkremen. Bader man mye bør det velges en solkrem som er ekstra vannresistent.
  • Bruk tilstrekkelig med solkrem.En huskeregel er en voksen håndfull (ca. 40 ml) til en hel kropp, et barns håndfull til en hel barnekropp. Husk derfor å ta med nok solkrem på ferie.
  • Beskytt deg med solbriller, solhatt og klær.
  • Hold deg unna solen når den er på sitt sterkeste, mellom kl. 12-15.
  • Begrens solingen de første dagene du er i solen.
  • Husk at solstråler (UVA) kan gå igjennom både vindusglass, tynne tekstiler og  skyer.

Det kan være behov for solbeskyttelse innendørs, og når du skal kjøre bil.

Hva kan du gjøre selv?

Soleksem

Kan oppstå uavhengig av legemiddelbruk
Soleksem er en allergisk reaksjon mot UV-stråler. Symptomene er rødhet, hevelse og kløe. Plagene er mest vanlige om våren og tidlig på sommeren. De avtar for de fleste utover sommeren når huden blir mer pigmentert. Soleksem kan best forebygges ved å benytte solkrem med høy faktor (SPF) og god UVA-beskyttelse ved soling, og unngå soling midt på dagen da solen er på sitt sterkeste.

Fotosensitivitet

Bivirkning ved legemiddelbruk
Fotosensitivitetsreaksjoner deles gjerne inn i fotoallergiske og fototoksiske reaksjoner:

Fotoallergi viser seg ofte som eksem. Symptomene opptrer fra ett til tre døgn etter soleksponering. Eksemet kan spre seg til hudområder som ikke har vært eksponert for solen.


Fototoksisitet gir ofte lignende symptomer som solbrenthet med utslett, rødme, kløe, svie og smerte. Symptomene inntreffer raskt (fra 30 minutter til et par timer etter soleksponering). I motsetning til fotoallergi, ses symptomene kun på hud som har vært eksponert for sol.

Pigmentflekker

P-piller og østrogenpreparater er eksempler på legemidler som kan gi pigmentflekker i ansiktet. Enkelte kan oppleve at disse flekkene ikke forsvinner. Pigmentflekker kan forebygges med bruk av solkrem ved soleksponering.

Dersom du opplever hudreaksjoner ved opphold i solen er det viktig at du ikke slutter å ta legemidlene dine, men tar kontakt med lege eller apotek for råd.

Oppbevaring

Riktig oppbevaring av legemidler i sommervarmen:

  • Direkte sollys, varme- og/eller fuktighet, men også minusgrader kan skade legemidler. Bagasjerom på fly kan få minusgrader, selv på sommeren.
  • Oppbevar legemidlene dine riktig både hjemme og på reise. De skal ikke ligge i solen.
  • Bruker du legemidler som skal oppbevares i kjøleskap, er det fornuftig å investere i en kjølemappe.
  • Ved reise bør du ikke sende livsviktige medisiner i kofferten, men ta de heller med i håndbagasjen.
Sist oppdatert 25.04.2024